8. 4. 2015

Balzamy na pery (3 druhy)

(9) 22. 12. 2014



Balzam na pery Medovka s medom

recept
1 lyžica macerát medovky v olivovom oleji extra virgin bio
1 lyžica macerát vanilky v slnečnicovom bio
½ lyžice bambuckého masla bio
½ včelí vosk žltý (+ dodatočne štipka)
½ včelí vosk Bellina (+ dodatočne štipka)
½ lyžičky medu 
5 kv Cashmere (hodil by sa aj extrakt z vanilky, ten som nemala)

Najprv som myslela, že použijem len surový včelí vosk, medzitým som však kúpila vosk Bellina a tak som rozhodne chcela použiť aj ten, pretože na balzamy je ako stvorený.
Bellina je forma včelieho vosku, ktorý prešiel esterifikáciou. Vytvára mäkké, hladké, až zamatové štruktúry. Nevedela som presne, aké množstvo mám použiť a tak som radšej pridala aj prírodný žltý vosk v pomere 1 : 1. Balzam však po stuhnutí bol dosť mäkký, tak som hmotu znova rozpustila, pridala ešte trošku vosku a už to bolo v pohode.

postup
Všetky suroviny, okrem bambuckého masla, som dala do jednej nádoby(dezinfikujem izopropyl-alkoholom), rozpustila nad slabým plameňom vo vodnom kúpeli pri 75  °C, odstavila a až tak pridala bambucké maslo a za stáleho miešania ho rozpustila. Radšej ho nepridávam k ostatným surovinám aby sa náhodou z prehriatia nevytvorili hrudky. Med som tiež plánovala rozpustiť až s bambuckým maslom, omylom som ho pridala k ostatným surovinám. Ihneď som naliala do vhodných malých nádob, lebo hmota rýchlo tuhne. Ak sa to stane, stačí ju trochu ohriať. Mala som málo nádobiek presne určených na balzam, preto som použila čo sa dalo, obaly z rúžov a kinder vajíčok.  


Balzam na pery Vanilka & Geranium a „Po ôsmej

Poznáte horké čokoládky s mätovou náplňou? Ak áno, teraz už viete prečo „Po ôsmej“. Balzam vonia a chutí skoro na 100% rovnako. Nie že by som ho doporučovala jesť, to nie.;-)

U týchto balzamov dtto ako pri prvom, musela som pridať trochu vosku, čo pri type týchto výrobkov nie je žiaden problém. Vosk som v tomto pridávala len z jedného dôvodu, balzam som nalievala aj do túb na ruže a preto som ho chcela mať tuhší.

recept
1 pl kakaové maslo
½ pl bambucké maslo bio
1 pl macerát vanilky  v OO extra virgin bio
½ pl jojobový olej
½ pl včelí vosk žltý (+ dodatočne štipka)
½ pl vosk Bellina (+ dodatočne štipka)

Postup ako pri vyššie popísanom recepte.
Rozdelila som na ½
- do prvej 1 tobolka vitamín E, plátok rúžu* a 5 kv EO Geranium
- do druhej 1 tobolka vit. E, cca ½ pl nastrúhanej 70% čokoláda a 4 kv EO mäta prieporná
* rúž radšej svetlejšej farby ako tmavej

klikni pre zväčšenie

zhodnotenie
Vosk Bellina sa stal mojou obľúbenou surovinou. Balzamy sú vláčne a zamatové, pery od nich hebké. Balzam sa dá použiť na zmäknutie kožičky okolo nechtov, či už na rukách alebo nohách, na lakte a pod.
Viem si predstaviť tento hebký vosk v kréme, sére na tvár, aj očných partií. Do dnešného dňa som sa nerozhodla, ktorý z nich sa mi najviac páči, naozaj sú všetky výborné.

Keď sa dnes pozriem na cenu a hlavne zloženie balzamu, ktorý som používala, ...... azda to obalové vajíčko toľko stojí. Nebudem bližšie rozoberať, pretože Ada to už tu pekne popísala.


2 komentáre:

  1. Evka, obdivujem ako si sa vypracovala....veľmi oceňujem popis...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Škoda, že je odkaz anonymný, neviem kto ho zanechal. Hádam nabudúce.;)

      Odstrániť