(9) 22. 12.
2014
Balzam na pery
Medovka s medom
recept
1
lyžica macerát medovky v olivovom oleji extra virgin bio
1
lyžica macerát vanilky v slnečnicovom
bio
½ lyžice bambuckého masla bio
½ včelí vosk žltý (+ dodatočne štipka)
½ lyžice bambuckého masla bio
½ včelí vosk žltý (+ dodatočne štipka)
½ včelí vosk Bellina (+ dodatočne štipka)
½ lyžičky medu
½ lyžičky medu
5
kv Cashmere (hodil by sa aj extrakt z vanilky, ten som nemala)
Najprv som
myslela, že použijem len surový včelí vosk, medzitým som však kúpila vosk
Bellina a tak som rozhodne chcela použiť aj ten, pretože na balzamy je ako
stvorený.
Bellina je
forma včelieho vosku, ktorý prešiel esterifikáciou. Vytvára mäkké, hladké, až
zamatové štruktúry. Nevedela som presne, aké množstvo mám použiť a tak som
radšej pridala aj prírodný žltý vosk v pomere 1 : 1. Balzam však po
stuhnutí bol dosť mäkký, tak som hmotu znova rozpustila, pridala ešte trošku
vosku a už to bolo v pohode.
postup
Všetky
suroviny, okrem bambuckého masla, som dala do jednej nádoby(dezinfikujem
izopropyl-alkoholom), rozpustila nad slabým plameňom vo vodnom kúpeli pri
75 °C, odstavila a až tak pridala
bambucké maslo a za stáleho miešania ho rozpustila. Radšej ho nepridávam
k ostatným surovinám aby sa náhodou z prehriatia nevytvorili hrudky. Med
som tiež plánovala rozpustiť až s bambuckým maslom, omylom som ho pridala
k ostatným surovinám. Ihneď som naliala do vhodných malých nádob, lebo
hmota rýchlo tuhne. Ak sa to stane, stačí ju trochu ohriať. Mala som málo
nádobiek presne určených na balzam, preto som použila čo sa dalo, obaly z rúžov a kinder vajíčok.
Balzam na pery
Vanilka & Geranium a „Po ôsmej“
Poznáte horké
čokoládky s mätovou náplňou? Ak áno, teraz už viete prečo „Po ôsmej“. Balzam vonia a chutí skoro na 100% rovnako. Nie že by som ho doporučovala
jesť, to nie.;-)
U týchto
balzamov dtto ako pri prvom, musela som pridať trochu vosku, čo pri type týchto
výrobkov nie je žiaden problém. Vosk som v tomto pridávala len
z jedného dôvodu, balzam som nalievala aj do túb na ruže a preto som
ho chcela mať tuhší.
recept
1 pl kakaové maslo
½ pl bambucké maslo bio
1 pl macerát vanilky v OO extra virgin bio
½ pl jojobový olej
½ pl bambucké maslo bio
1 pl macerát vanilky v OO extra virgin bio
½ pl jojobový olej
½ pl včelí vosk žltý (+ dodatočne
štipka)
½ pl vosk Bellina (+ dodatočne štipka)
Postup ako pri vyššie popísanom recepte.
Rozdelila som
na ½
- do prvej 1
tobolka vitamín E, plátok rúžu* a 5 kv EO Geranium
- do druhej 1
tobolka vit. E, cca ½ pl nastrúhanej 70% čokoláda a 4 kv EO mäta prieporná
* rúž radšej
svetlejšej farby ako tmavej
klikni pre zväčšenie |
zhodnotenie
Vosk Bellina
sa stal mojou obľúbenou surovinou. Balzamy sú vláčne a zamatové, pery od
nich hebké. Balzam sa dá použiť na zmäknutie kožičky okolo nechtov, či už na
rukách alebo nohách, na lakte a pod.
Viem si
predstaviť tento hebký vosk v kréme, sére na tvár, aj očných partií. Do dnešného dňa som sa nerozhodla, ktorý z nich sa mi najviac páči,
naozaj sú všetky výborné.
Keď sa dnes
pozriem na cenu a hlavne zloženie balzamu, ktorý som používala, ...... azda to obalové vajíčko toľko stojí. Nebudem bližšie rozoberať, pretože Ada to už tu pekne popísala.
Evka, obdivujem ako si sa vypracovala....veľmi oceňujem popis...
OdpovedaťOdstrániťĎakujem.:) Škoda, že je odkaz anonymný, neviem kto ho zanechal. Hádam nabudúce.;)
Odstrániť